![]() |
Det gröna Asien för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt |
måndag 24 februari 2014
Det Gröna Asien!
Cronuts!
I direktsändning kan det ibland på gå lite snabbt när man ska förklara men skillnaden mellan en croissant och en cronut är alltså att man friterar degen som en munk. Degen är en vetedeg på jäst och smör precis som det svenska wienerbrödet och en klassisk croissantdeg - alltså inte på smördeg.
Man vill att cronutsen ska puffa upp och blir riktigt hög och luftig, därför behöver man jästen i degen. Jag har testat att baka med färdig smördeg men med ganska dåliga resultat. Det funkade helt okej med fryst smördeg som innehåller riktigt smör men när jag använde den färska på vegetabiliskt fett blev det mest en fet bulle utan färg - men det går inte att jämföra med att baka degen själv. Det tar tid med det är verkligen värt det!
Klippet kan man se här: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2558677
Och receptet finns på min sida på recept.nu: http://www.recept.nu/tove-nilsson/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/cronuts/
tisdag 21 januari 2014
Noodles!
![]() |
Nudlar för Damernas Värld / Foto Helén Pe |
tisdag 31 december 2013
SNACKS & GOTT NYTT ÅR!
![]() |
Foto Charlie Drevstam |
Godaste tilltugget och snacket just nu är definitivt friterade oliver! Frasiga, varma och salta. Perfekt till nyårsdrinkar eller champagne. Gott att blanda klassiska gröna fyllda oliver i olika smaker, anjovis och citron är en favorit. Receptet är en försmak på vad som kommer i min kokbok Soda, Lemonad & Snacks i vår och just detta recept med bild publicerades i ett jobb för Gourmet för något år sedan som jag gjorde tillsammans med fotograf Charlie Drevstam.
Post Christmas Kale!
![]() |
Foto Charlie Drevstam |
Om man nu undrar vad man ska göra med grönkålen som ligger kvar i kylen efter jul bjussar jag på två recept som publicerades i Damernas Värld förra året då jag själv hade en kålhysterisk tid. Bilderna tog fotograf Charlie Drevstam och på bara ett år har man märkt skillnaden i butikerna på kålutbudet utanför den vanliga säsongen som tidigare var under december månad då folk går loss på långkål, stuvat kål, kålsoppor oh skinkdekoration.
![]() |
Foto Charlie Drevstam |
Fixa Julen!
![]() |
Fixa Julen / ICA Bokförlag Medförfattare /Stylist |
I min del av boken har jag gjort recept till julen med en modern och grön vinkel. Att ge klassikerna en liten twist och plocka in mycket grönt på bordet. Grönkålen är ju sen tidigare en favorit men även alla vinterrotsaker och citrusfrukter. Bra bok att ha hemma och använda under hela december alla år framöver! Ut å köp!
![]() |
Foto Ulrika Ekblom |
![]() |
Foto Ulrika Ekblom |
![]() |
Foto Ulrika Ekblom |
tisdag 26 november 2013
Saffransbullar & Lussekatter i TV4!
Varje år får man frågan om hur man får saffransbullarna riktigt saftiga och i år körde jag mina 5 bäste knep i TV4 Nyhetsmorgon.
Det blev klassiska lussekatter, saffransbullar med konjaksrussinkräm, saffransbullar med kardemumma och pistagenötter och mina absoluta favoriter, Saffransmunkar!
Receptet finns nedan och om man vill ha recept på de andra bullarna kan man titta in på min sida på recept.nu
Klippet kan ni se här:
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2492364
BÄSTA KNEPEN!
1. Använd inte Kesella i bullarna.
2. Baka på hög värme, 250° i ca 6 minuter. Ju längre bullarna står desto torrare blir de.
3. Russin drar åt sig fukten från bullen. Lägg russinen i blöt innan användning.
4. Packa inte bullarna för tätt på plåten. Låt det vara bra yta mellan dem så att värmen når alla och de blir jämnt gräddade.
5. Använd rumsvarmt smör, ej smält smör i bullarna! Degen blir lösare av det smälta smöret och man matar degen med för mycket mjöl. Resultatet blir torra bullar.
Receptet på Saffransmunkarna är hämtat från boken Fixa Julen! En bok som jag gjort tillsammans med Liselotte Forslin, Jan Grandvall, Birgitta Rasmusson, KC Wallberg och Bengt-Göran Kronstam. Bilderna har duktiga fotograf Ulrika Ekblom tagit!
Det blev klassiska lussekatter, saffransbullar med konjaksrussinkräm, saffransbullar med kardemumma och pistagenötter och mina absoluta favoriter, Saffransmunkar!
Receptet finns nedan och om man vill ha recept på de andra bullarna kan man titta in på min sida på recept.nu
Klippet kan ni se här:
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2492364
BÄSTA KNEPEN!
1. Använd inte Kesella i bullarna.
2. Baka på hög värme, 250° i ca 6 minuter. Ju längre bullarna står desto torrare blir de.
3. Russin drar åt sig fukten från bullen. Lägg russinen i blöt innan användning.
4. Packa inte bullarna för tätt på plåten. Låt det vara bra yta mellan dem så att värmen når alla och de blir jämnt gräddade.
5. Använd rumsvarmt smör, ej smält smör i bullarna! Degen blir lösare av det smälta smöret och man matar degen med för mycket mjöl. Resultatet blir torra bullar.
Receptet på Saffransmunkarna är hämtat från boken Fixa Julen! En bok som jag gjort tillsammans med Liselotte Forslin, Jan Grandvall, Birgitta Rasmusson, KC Wallberg och Bengt-Göran Kronstam. Bilderna har duktiga fotograf Ulrika Ekblom tagit!
![]() |
Foto Ulrika Ekblom (Från boken Fixa Julen) |
söndag 24 november 2013
Soda, Lemonad & Snacks!
I vår kommer min bok Soda, Lemonad & Snacks ut på Natur & Kultur!
Jag har haft fullt upp de senaste månaderna med att pressa citrus, fermentera och jäsa soda och fritera knapriga snacks. I boken kommer man hitta allt från en perfekt citronlemonad till sodasyrups gjord på frukt, bär och kryddor som kan blandas med kolsyrat vatten till det som jag tycker är det roligaste i boken, torr syrlig naturligt fermenterad soda och favoriten av alla kolsyrade drycker, Kombucha.
Jag har länge saknat schysta alkoholfria alternativ på den svenska marknaden. Syrlig svensk äppelmust och en del bra torr fruktjuice är det som är det bästa alternativet idag annars finns det inte så mycket kul att hitta i butikerna förutom sötsliskig fabriksframställd läsk och saft.
I boken har jag alltså satsat på att ta fram recept på de godaste mest läskande dryckerna som kan sköljas ned med knaprigt snacks eller matcha maten precis som ett bra vin eller öl.
Koka ihop en Kola-, Tonic- eller Rabarbersyrup, jäsa sin egen Ginger Beer och Graperfruksoda och fritera frasiga lökringar, kryddiga popcorn, chips & dipp, salta nötter, poppers och churros är lite av det man kan pyssla med när man har boken i sin ägo.
Bilderna tar bästa fotograf Wolfgang Kleinschmidt och formen den gör duktiga Katy Kimbell.
Så ladda upp och förbered er för en soda- och lemonadhysteri under vår och sommar - alla kommer förhoppningsvis vilja klunka i sig en hemgjord iskall och läskande soda!
måndag 14 oktober 2013
Pork Pie, Bangers 'n' Mash & Pork Scratchings!
![]() |
Brittiskt för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt |
Väldigt passande att jag och fotograf Wolfgang Kleinschmidt i senaste numret av Gourmet gått loss på brittiska klassiker. En rejäl Pork Pie med senapskittlande Piccalilli, hemstoppad Cumberland Sausage med ett riktigt gott potatismos med långsamt stekt schalottenlök. Lambstew med trådigt långkokt lamm med yorkshirepudding och min snacksfavorit, Pork Scratchings. Spring ut och köp tidningen, öppna upp en rumsvarm bitter och knapra på krispigt svål i höstmörkret!
![]() |
Foto Wolfgang Kleinschmidt |
![]() |
Foto Wolfgang Kleinschmidt |
fredag 4 oktober 2013
Soppor & Steamed Buns!
![]() |
Soppor för Salt & Peppar / Foto Charlie Drevstam |
Favoriten är den kinesiska soppan med högrev, 5-spice och en riktigt god Steamed Bun som man kan doppa i soppan. Steamed Buns är något som har tittat in i det svenska foodie-köket de senaste åren men då i en speciell form - Pork Bun!
Många har kanske testat en ångad Pork Bun med knaprigt fläsk på någon trendig krog i Sverige eller utomlands.
Jag älskar de ångade bullarna och ser väldigt många användningsområden för dem.
Jag gör mina på vanlig vetedeg och ångar i ångkokare över sjudande vatten. Resultatet blir en mjuk, lite lagom söt brödbulle som är underbar till salta soppor, grytor eller heta asiatiska mackor. Har man inte någon ångkokare hemma kan man använda ett durkslag och lägga ett bakplåtspapper i botten med lite hål i.
![]() |
Foto Charlie Drevstam |
![]() |
Foto Charlie Drevstam |
tisdag 1 oktober 2013
Black Garlic!
![]() |
Black Garlic för Mat & Vänner / Foto Carl Bengtsson |
![]() |
Foto Carl Bengtsson |
![]() |
Foto Carl Bengtsson |
![]() |
Foto Carl Bengtsson |
onsdag 25 september 2013
Kanelbullar!
![]() |
Kanelbullar för Allt om Mat / Foto Stefan Wettainen |
![]() |
Foto Stefan Wettainen |
![]() |
Foto Stefan Wettainen |
![]() |
Foto Stefan Wettainen |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)