I direktsändning kan det ibland på gå lite snabbt när man ska förklara men skillnaden mellan en croissant och en cronut är alltså att man friterar degen som en munk. Degen är en vetedeg på jäst och smör precis som det svenska wienerbrödet och en klassisk croissantdeg - alltså inte på smördeg.
Man vill att cronutsen ska puffa upp och blir riktigt hög och luftig, därför behöver man jästen i degen. Jag har testat att baka med färdig smördeg men med ganska dåliga resultat. Det funkade helt okej med fryst smördeg som innehåller riktigt smör men när jag använde den färska på vegetabiliskt fett blev det mest en fet bulle utan färg - men det går inte att jämföra med att baka degen själv. Det tar tid med det är verkligen värt det!
Klippet kan man se här: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2558677
Och receptet finns på min sida på recept.nu: http://www.recept.nu/tove-nilsson/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/cronuts/