söndag 19 maj 2013

Fläder!

Fläder för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
I senaste numret av Damernas Värld har jag och snittsiga fotograf Charlie Drevstam gjort ett jobb med det godaste som finns på försommaren - fläder! Grillad lax med fläderglaze, flädersorbet, flädergelé, flädermoussetårta med lemoncurd och ett riktigt bra recept på flädersaft som är sådär lite lagom syrlig från citron. Spring ut och köp tidningen och plocka fläder så fort den börjar blomma!

Fläder för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam


torsdag 9 maj 2013

Fishtaco i TV4 Nyhetsmorgon!


Idag bjöds det på grill igen hos TV4 Nyhetsmorgon! Jag skippade den älskade goda grillade grisen och bullade upp med smarriga favoriten fishtaco med olika salsor, sallader och syltad lök.
Helgrillad lax är väldigt enkelt då den är lätt att flytta runt på det heta gallret och endast behöver grillas på skinnsidan. Mot slutet fick den samsas med lite grillspån och fick då en lätt smokey smak. Gösen rimmades först för att blir lite fastare i köttet. Rimmad fisk håller ihop bättre på grillen och är lätta att jobba med.
Grillning av fisk kan ju verkar lite knepigt men med enkla knep som fiskhalster, stora bitar fisk och lite lagom mycket mod kan man fixa fram en riktigt schyst middag med mexikanska smaker och grillad fisk. Det gäller att inte bli osäker vid grillen vilket man lätt blir när man tror att fisken grillat fast i gallret eller att den ska trilla isär och hamna på kolen istället för på tallriken. Använd bra verktyg och sen är det bara att köra!

Klippet kan man se här: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2351038 
Och recepten finns på recept.nu

onsdag 8 maj 2013

Vårbuffé!

Vårbuffé för Allt i Hemmet / Foto Charlie Drevstam
I senaste Allt i Hemmet har jag, fotograf Charlie Drevstam och stylist Anna Mårselius gjort en smarrig vårbuffé tillsammans! Vackert ljus dukning med saftiga sliders (hemskt goda!), sparristarte, zucchiniterrine och rabarberbubbel kanske kan ge inspiration till vårens fester. Köp tidningen och bulla upp till fest!


tisdag 30 april 2013

Valborgsgrill!


Mitt i storm, regn och kyla stod jag på TV4 Nyhetsmorgon imorse och grillade för fullt. Lite tips och trix inför valborgsgrillen med marinad, glaze och rub. Hela Värtahamnen luktade grillos när jag försökte få igång kolen mitt i stormen men till slut blev det en god men kylig servering av rökiga revben, helgrillad entrecôte och vitvinsmarinerad karré. Recepten finns på recept.nu och klippet kan ni se här! Ha en trevlig Valborgskväll!
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2343624

lördag 27 april 2013

Polski!

Foto Charlie Drevstam
I senaste numret av Damernas Värld har jag och bäste fotograf Charlie Drevstam fått i uppdrag att tolka polska rätter till damernas redaktör Sofie Zettergrens text om polsk mat som spås vara en kommande trend! Vi grottade ned oss i polska mjölkbarer, saltgurka, kålsoppor, pierogi, iskall vodka och rödbetssoppa och fick till ett riktigt fint jobb. Ett måste är att testa de polska pirogerna som man kan likna med dumplings. De små degknytena fylls med fläskfärs, kål, gräslök, dill och pepparrot och kokas sedan i buljong. Antingen serveras de i buljongen eller utan med en klick gräddfil - båda bör testas! Spring ut och köp tidningen för fler recept!
Foto Charlie Drevstam
Polska Pierogis för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam




torsdag 25 april 2013

Sallad!

Foto Stefan Wettainen
Foto Stefan Wettainen
Nyligen gjorde jag och duktiga Stefan Wettainen ett salladsjobb i Allt om Mat! En hel dag stod vi och prejade, slungade och krispade till salladsskott, groddar och blad för att få Carmine, Frissé, Shiso, Honungskrasse, Vitlöksgroddar, Mizuna och Icesallad att se så fina ut som möjligt på bild. Favoriten frissé med sin beska ton fick hamna i en sallad med lättkokt broccoli, vattenkrasse, lax och pocherat ägg. Shiso och Mizuna vändes runt med en asiatisk dressing och räkor. Den spretiga honungskrassen fick en ensam plats i ett hörn i studion då vi båda fick en sockerchock av sötman i de små bladen - inget att rekommendera i salladen men har man ett desperat behov av sockersötma och absolut inte kan ta ett geléhallon kan ju honungskrassen vara ett alternativ... Jag kör på geléhallon.

Sallad för Allt om Mat / Foto Stefan Wettainen

måndag 8 april 2013

Ägg!

Äggjobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
Äggjobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
I senaste numret av Damernas Värld har jag och proffsiga fotograf Charlie Drevstam gjort ett äggjobb som var tänkt till påskens alla äggrätter men som faktiskt passar till frukost, brunch och middag året runt. Underbara Egg Benedict, Egg Cocotte med frasiga brödsticks, Huevos Rancheros (den perfekta brunchen!) och len och chokladproppad Pot de Crème au Chocolate... Spring ut och köp tidningen nu!

torsdag 4 april 2013

Swinging London!

Foto Joel Wåreus
I väntan på vår och ännu mera sol drar jag till älskade London för att stoppa i mig bästa fish 'n' chipsen på Albion, äta Sunday Roast i sällskap av Food Monthly på Bull and Last, dricka London Pride och äta scotch eggs i solen utanför stammispuben, strosa längs med kanalen och ta en kaffe på Towpath, kanske hugga en Brisket Bun på Pitt Cue Co., långsamt köa för en korianderfylld Bánh Mì på Broadway Market, få sötekoma av Ottolenghis frasiga maränger, slänga i mig några snabba ostron i gränderna vid Columbia Road och köpa en massa rekvisita i Brixton!
I somras, mitt under den värsta OS-yran, gjorde jag och duktiga fotograf Joel Wåreus ett brittisk snackjobb för Allt om Mat. Vill man känna sig som en riktigt härlig britt, precis som jag ibland vill, kan man testa mina goda scotch eggs! Londonguiden som jag gjorde i Allt om Mat kan man hitta här!

Foto Joel Wåreus


onsdag 27 mars 2013

Påskgodis i TV4 Nyhetsmorgon!

Igår stack jag tidigt på morgonen iväg med en fullt påskpackad bil till TV4 Nyhetsmorgon för att prata påskgodis!
Det bjöds på pastellfrossa med karamellpopcorn, fantastiskt fina påskmaränger, marsipantryffelägg och påskfudge. Vill man bjuda på något gott i helgen finns recepten på recept.nu och karemellpopcornen är så goda så de lägger jag upp här bums! Glad påsk!

Klippet kan man se här: http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2311864




måndag 25 mars 2013

Burgers, Buns & Onion Rings!

Foto Wolfgang Kleinschmidt
Foto Wolfgang Kleinschmidt
Hamburgare för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Som jag skrev tidigare slog det till en rejäl "hamburger-boom" förra sommaren och precis som alla andra malde jag högrev tills köttkvarnen skrek och  testade recept på hamburgerbröd för att få fram det absolut saftigaste och mjukaste brödet. Jag och mästerfotograf Wolfgang Kleinschmidt  stod en vårdag för ett år sedan på en kall bakgård och förevigade de absolut godaste burgarna på bild.
Burgare ska vara saftiga och perfekt rosastekta. För att få riktigt saftiga rosastekta burgare är konsten är att inte arbeta färsen för mycket utan låta den vara lite trådig och lös, då blir köttet saftigt och mört. Brödet ska vara lite lagom sött och stekas eller grillas innan hamburgaren monteras ihop - då får man en god rostad smak på hela burgaren. Jag brukar använda torrmjölk i mina hamburgerbröd som jag lärt mig från en pensionerad konditor (tack Åke!), brödet blir liksom mjukare och lite mindre torrt än om man använder flytande mjölk, vet inte hur det funkar men gott och perfekt blir det i alla fall.
Löken är pricken över i:et på ostburgaren - jag älskar mjukstekt brun lök med lite söt smak av den långa stekningen...
I senaste numret av Gourmet kan man hitta goda Surf 'n' turf burgers med hummer och hemgjord majjo, frasiga lökringar, tips på bästa burgertoppingen, krämig milkshake, sötpotatis fries, och en helt vanlig cheeseburgare med stekt lök, cheddar och ett gott bröd.
Spring ut och köp! Väl hemma - hetta upp pannan rejält och langa ut burgare i ett gott stekos eller släng dem på grillen!


söndag 24 mars 2013

Köttfärssås & Lasagne!

Häromdagen visade byrån Food & Friends deras årliga 10 i topp-lista på Sveriges mest lagade rätter.
Tydligen lägger man ned ungefär 36 minuter på sin vardagsmatlagning och det som man allra helst slänger ihop i köket är... Spaghetti och Köttfärsås! Listan kanske inte bjöd på någon fantastisk överraskning men köttfärsåsen kan ju faktiskt varieras till oändlighet och alla familjer har sitt "eget" recept på den godaste köttfärsåsen. Vill man variera sig från "la famiglia-receptet" kan man testa min goda långkokta köttragu.

10 I TOPP-LISTAN
10. Lasagne
9. Soppa
8. Köttbullar med potatis/ris eller pasta
7. Fisk med potatis eller annat tillbehör
6. Köttgryta
5. Fläskkött med potatis/ris
4. Lax med potatis eller annat tillbehör
3. Korv Stroganoff
2. Kyckling med ris/potatis
1. Spaghetti och köttfärsås

Foto Wolfgang Kleinschmidt


torsdag 21 mars 2013

BBQ!

Sommaren 2013 kommer att osa av BBQ - för precis som att det förra året blev en "hamburger-boom" kommer det garanterat säljas en och en annas påse rökspån, några smokers och en massa bbq-såser denna sommar!
Rökiga ribs, saftig brisket, trådig karré och knaprig bacon... För BBQ-junkies som ständigt är på jakt efter rökigt kött som faller sönder av mörhet är det självklara valet att bygga en egen smoker i sommar. För den som vill stilla ett litet begär med en dos av rökig smak är det bästa tipset att köra med spån i klotgrillen!
Som uppladdning kan man plöja BBQ-klipp, läsa riktigt bra kokböcker och bunkra upp en massa god BBQ-rub i skafferiet!

          
          The Smokehouse from Smith Journal on Vimeo.