fredag 23 mars 2012

New Orleans - Mardi Gras!

New Orleans för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Foto Wolfgang Kleinschmidt
I senaste numret av Gourmet är det USA-special. Med smaker från det kreolska köket i New Orleans skapade jag och mästerfotograf Wolfgang Kleinschmidt ett New Orleansjobb med Mardi Gras-stämning. Goda recept på långkokt fläsklägg i Louisiana Red Beans 'n' Rice, Gumbo med kyckling och räkor, Sazerac, friterad glaskrabba med hot sauce och kreolska kräftor. Kräftor kanske inte har den bästa säsongen just nu, man får leta runt hela stan för att få tag på dem tyvärr. Kör på räkor eller havskräftor istället och spar det goda receptet till kräftfesterna i augusti.
I samma nummer har sötsaksdrottningen Elisabeth Johansson gjort jättegoda amerikanska bakverk "to-go". Köp tidningen nu!
New Orleans för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt

torsdag 15 mars 2012

Ceviche!

Ceviche för Allt om Mat / Fotograf Charlie Drevstam
Ceviche för Allt om Mat / Fotograf Charlie Drevstam
Syrlig ceviche med färsk lime, citron, fisk, skaldjur, chili och en massa koriander är något som är lätt att svänga ihop. I senaste numret av Allt om Mat har jag och fotograf Charlie Drevstam gjort ett fantastiskt fint och gott cevichejobb. Ceviche i lite olika tappning, både en traditionell klassiker men även lite mer Sverige-anpassad med lax och avokado. Godast tycker jag är klassikern som jag lärde mig laga i Peru med så mycket citrus så att man nästan kan dricka upp marinaden som blir kvar på tallriken. Klassikern serveras med sötpotatis och är gjord på fin vit fisk, jag använder oftast torsk. I tidningen hittar ni även recept på ostronceviche, pisco sour och skaldjursceviche med en peruansk krämig rocoto-dressing på kryddig chilipasta. Spring och köp!


torsdag 9 februari 2012

中國 - Med doft av Asien!

Omslag Gourmet / Fotograf Charlie Drevstam
Kina för Gourmet / Fotograf Charlie Drevstam
Ångande wokpannor, doft av sichuanpeppar och stjärnanis, mörk kinesisk vinäger, pekinganka och soja. Jag har fått grotta ned mig i det kinesiska köket i senaste Gourmet. Tillsammans med duktiga fotograf Charlie Drevstam blev det ett fantastiskt reportage med vackra bilder och jättegod mat!
Favoriten blev sojabräserad grissida med nudlar som man även kan se på omslaget. Man kan även hitta recept på Pekinganka, sötsura revbensspjäll och Fortune Cookies.
Spring och köp - ni måste laga!
Kina för Gourmet / Fotograf Charlie Drevstam

onsdag 18 januari 2012

Nudlar!

Nudeljobb för Elle Mat & Vin / Foto Jenny Grimsgård
Nudeljobb för Elle Mat & Vin / Foto Jenny Grimsgård
I senaste numret av Elle Mat & Vin har jag och duktiga fotograf Jenny Grimsgård gjort ett nudeljobb med udon, soba, ägg, glas och risnudlar. Tjocka udonnudlar i het god buljong är nästan det godaste och enklaste man kan göra till middag. Det är bara att kasta i lite av vad man har hemma i kylen för att få god smak- ingefära, chili, miso, sesamolja och risvinäger eller lime. För tidningen Elle gjorde jag kalla japanska udonnudlar som dippas i en het misobuljong, frasigt pankopanerad tempura, nudelsallad med räkor och lime, kinesiska sticky sichuannudlar med cashewnötter och sobanudlar i en het buljong med fläskfrikadeller. Spring ut och köp tidningen och laga nudlar till middag!

torsdag 29 december 2011

Gott Nytt 2012!

Nyår för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Nyår för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Om man känner att man behöver hjälp eller inspiration till nyårsmiddagen har jag i senaste numret av Gourmet fixat en nyårsmeny med picklade ostron, hummersoppa, rödvinsbrässerad högrev, vispad Brillat Savarin och en passionsmoussetårta! Köp tidingen fort och sätt igång att laga - det behövs en hel del förberedelse. Hinner man inte kan man ju alltid prova de lite snabbare rätterna som ostron, soppa och vispad mjuk fransk "triple-crèmegräddig" ost med rostade rågkrutonger och gulbeta. Tack Wolfgang för glittrigt vackra bilder!
Gott Nytt År!


fredag 9 december 2011

Hemkokta klappar!

Hemkokta klappar för LagaLätt / Fotograf Eva Hildén Smith
I LagaLätts julnummer har jag och fotograf Eva Hildén Smith pysslat ihop ätbara klappar. Glöggkokt fikonmarmelad, ketshup med kryddpeppar & apelsinsenap, lingondricka, lakritskola och hemgjord nutella!

tisdag 29 november 2011

söndag 13 november 2011

Goda recept från Matmässan!

Tillsammans med fantastiska Ulla Karlström från Allt om Mat stod jag på scenen idag på Matmässan Mitt Kök och bjöd på min absoluta favorit Pulled Pork med en god rotsakschili. En riktig höstfavorit som verkade gå hem i publiken! Här är recepten på maten som lagades.

Allt om Mat är en fin tidning att jobba med, den är en riktig "gamling" som har funnits i många hem genom åren och spridit matglädje och kunskap. I senaste Allt om Mat har jag gjort ett kalkonreportage med saftig kalkon, mustig gravy, tranbärschutney och stuffing. Spring genast och köp!
Kalkon för Allt om Mat / Foto Charlie Drevstam

onsdag 9 november 2011

Frukostgröt!


Pimpa gröten för LagaLätt / Foto Jenny Grimsgård

Pimpa gröten för LagaLätt / Foto Jenny Grimsgård
I London kan man en hektisk morgon hugga en pappersmugg med gröt samtidigt som man springer till tunnelbanan eller bussen - snäll gröt som tröst i stressen istället för en caffe latte.
Några cafékillar i Köpenhamn öppnade nyligen en grötbar på Nørrebro där man serverar morgongröt, lunchgröt och middagsgröt. I frukostgröten kan man hitta goda grejer som ingefära och morotsjuice och i middagsgröten kantareller och örter, nästan som en krämig risotto.
Det verkar som att gröt är det som gäller! Passande nog stod jag och fotograf Jenny Grimsgård en varm sommardag och trollade fram varm gröt med twist - havregrynsgröt med lingon i all ära men ibland kanske det kan vara gott med lite morgonvariation. Bovete, dinkelflingor, grahamsgryn, korngryn, torkad frukt, färska bär, kokos och rostade nötter blev till god gröt. Recepten kan man hitta i mattidningen LagaLätt som finns ute i hyllorna nu - köp och ät god frukostgröt!

onsdag 2 november 2011

Querida España!

Spanienjobb för Gourmet / Fotograf Wolfgang Kleinschmidt
Spanienjobb för Gourmet / Fotograf Wolfgang Kleinschmidt

Fotograf Wolfgang Kleinschmidt

Fotograf Wolfgang Kleinschmidt
I senaste numret av Gourmet har jag lagat spanskt tillsammans med mästerfotografen Wolfgang Kleinschmidt! En fantastisk kastanjsoppa med saffran och chorizo som man måste laga i höstmörkret, kaningryta med rosmarin och sniglar, crema catalana, hemkokt membrillomarmelad, pata negra, romescosås och syrliga boquerones... I glasen blev det riktigt torr sherry, mustigt rött från Priorat, bubblande Cava och karamellsöt Pedro Ximenez. I samma nummer har favoriten Elisabeth Johansson gjort Sangria, friterad bläckfisk och god hummerpaella. Helt fullproppat med spanskt och gott - spring och köp nu!

måndag 17 oktober 2011

Dumplings!

Dumplings, wonton & gioza för Allt om Mat / Fotograf Charlie Drevstam

Fotograf Charlie Drevstam

Fotograf Charlie Drevstam
Favoritreportage! Förra året gjorde jag ett fint dumplingsjobb för Allt om Mat tillsammans med duktiga fotograf Charlie Drevstam. Ångade dumplings, potstickers och giozas, wonton i het buljong och goda kimchitillbehör. Prova potstickers med fläsk, ingefära och kål - gott!