tisdag 19 februari 2013

I ❤ Kimchi!

Omslag Gourmet 2/2013
Japan/Korea för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Första gången jag åt lent svalkande svart sesamglass blev jag fast. Krämig, nötig och med en helt egen och underbar smak. Då fick jag ett litet litet provsmak på det fantastiska glasslabbet Il Laboratorio del Gelato, det lilla hålet i väggen i Chinatown som nu har blivit en gigantisk glassbar på Houston Street, men efter det har jag nog ätit minst 50 liter svart sesamglass eftersom glassmaskinen går varm i köket.
I senaste numret av Gourmet har jag och bäste fotograf Wolfgang Kleinschmidt gjort ett asiatiskt jobb!
Svart sesamglass (såklart!), sushi med kungskrabba, koreansk chili och majonnäs, potstickers-gyoza fyllda med fläsk och kål, udonnudlar i en mustig räkbuljong och min absoluta favorit Kimchi Pancakes! Spring genast ut och plocka ned tidningen i shoppingkorgen och laga asiatiskt!

Foto Wolfgang Kleinschmidt

måndag 11 februari 2013

Semlor!

Foto Andy Prhat

Foto Andy Prhat

Foto Andy Prhat

Foto Andy Prhat
Ännu ett fint jobb tillsammans med duktiga fotograf Andy Prhat för tidningen Allt i Hemmet! Ett riktigt kalas av fantastiskt goda semlor hade vi för några månader sedan i studion. Det plåtades och mumsades pistagemassa, hasselnötsmassa, mandelmassa, chokladtryffelgrädde, pain au chocolatebulle, varm mjölk, kardemumma i mängder och perfekt vispad och len grädde... Köp tidningen och baka de godaste semlorna någonsin på semmeldagen! Som en försmak får ni recept på helt vanliga semmelbullar bakade på klassiskt husmorsvis med smält smör som värms med mjölk och kardemumma - de brukar bli fantastiska! Hemligheten är att inte grädda bullarna för länge, då blir de torra och inte så mjuka och saftiga som semlor ska vara.


Semlor för Allt i Hemmet / Foto Andy Prhat


lördag 2 februari 2013

Kål!

Kåljobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
Kåljobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
På en matmässa i New York i våras fick vi besökare veta att den stora stjärnan i matvärlden för tillfället var kål (framförallt grön- och svartkål) som kockarna lite oväntat stoltserade med. På nästan alla Manhattans krogar kunde man se det krispiga gröna kålet på menyerna och mässans seminarium och kockföreläsare tog ständigt upp "Kale" som den absolut mest intressanta råvaran att jobba med. Under hösten har trenden, om än i små steg, hittat hit. Visst har man sett en hel del kål de senaste åren på vissa finkrogar i Sverige men nu har den även gjort en "comeback" i hemmaköken.
I senaste Damernas Värld har jag och Charlie Drevstam tagit hand om det gröna guldet och gjort ett vackert jobb med sötsalt asiatisk sallad på bryssel- och rödkål, beroendeframkallande krispiga grönkålschips, salsicciafyllda savoykåldolmar och en pasta med grönkål, ricotta och parmesan.
Tyvärr är det för tillfället lite svårt att få tag på grönkål eftersom det tydligen har varit lite växlande skörd på åkrarna i den kalla vintern. Hittar man inte grönkål bör man verkligen testa svartkål eller "Cavolo Nero" som är en kålsort med lite mörkare blad som använd flitigt av italienarna - fantastiskt god och kan just nu faktiskt vara lite enklare att hitta!


lördag 26 januari 2013

Östasiatiskt!

Östasiatisk för Allt i Hemmet / Foto Andy Prhat
Foto Andy Prhat
Foto Andy Prhat
I den snygga inredningstidningen Allt i Hemmet kan man då och då hitta fina matjobb och i det senaste numret har jag och skicklige fotograf Andy Prhat gjort ett vitt och krispigt östasiatiskt jobb. Sötsalt hoisintorsk med ångad pak choi, smarriga sushirullar, min goda variant på laxsashimi och frasig pankotempura - detta måste alla laga! Spring och köp tidningen och gå loss på bilder av snygga hem och god mat!


torsdag 24 januari 2013

Vinterfest!

Foto Wolfgang Kleinschmidt

Vinterfest för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
I decembernumret av Gourmet dukade jag och fotograf Wolfgang Kleinschmidt upp till vinterfest. Vinterns råvaror fick smak av julen men utan de klassiska rätterna som jansson och julskinka. Istället rostades betor och svartrötter med rökt sidfläsk, det hackades tartar på sej,  grisen gnuggades in med en god kryddrub på kryddpeppar och kanel och serverades med vattnalingon och rotfruktspuré  och en len chokladmousse toppades med glöggkokt apelsin. Spring ut och köp tidningen och bjud in till fest!

onsdag 12 december 2012

Grön Jul!

Grön Jul för Allt om Mat / Foto Stefan Wettainen
Grön Jul för Allt om Mat / Foto Stefan Wettainen
I Allt om Mats fina julnummer har jag och fantastiskt duktiga fotograf Stefan Wettainen gjort ett juljobb med vinterns krispiga grönsaker.
Här fick julens gröna rätter ta plats och blev riktigt schysta alternativ på julbordet. Krämig grönkålsgratäng med pumpa och cheddar, Glasmästarpickles, äggsallad, friterade ricottabullar och en krispig grönkålssallad med halloumi och syrlig saffransvinägrett! Detta måste lagas! Spring och köp tidningen om den fortfarande finns kvar i butik sök annars på Allt om Mats web där man även kan hitta matbloggar, tusentals andra goda recept och annat kul!

onsdag 5 december 2012

Polkagriskola!


Foto Andy Phrat
För att få den godaste kolan med sötsalt kolasmak som smälter i munnen kokar man smör, grädde och socker sakta tillsammans med lite glukos för att få den sega och goda konsistensen. Här är mitt bästa recept till julens polkagriskola som jag gjorde för Allt i Hemmet!


måndag 3 december 2012

Köttbullar!

Köttbullar för Allt om Mat / Foto Ulrika Pousette
Foto Ulrika Pousette
Köttbullar för Allt om Mat / Foto Ulrika Pousette
För Allt om Mat fick jag tidigare i höst äran att göra ett köttbullejobb tillsammans med bästa fotograf Ulrika Pousette! Nu när köttbulletrenden rullar fram i storstäderna och det öppnar upp restauranger som endast serverar köttbullar kändes det som att det var dags att hylla vår egen köttbulle med söt stekt lök men även den italienska med tomatsås och den marockanska lammköttbullen med smak av spiskummin och persilja. I mina klassiska köttbullar har jag i ganska mycket senap för att få ett schyst sting på bullarna, kanske ett bra tips till julbordet!


lördag 24 november 2012

Say Cheese!

Ostjobb för Gourmet / Foto Lennart Weibull
Foto Lennart Weibull

I senaste numret av Gourmet är det ost som gäller! Ost i mängder byggdes på höjden tillsammans med duktiga fotograf Lennart Weibull. Frasig Grilled Cheese Sandwich med ost och karamelliserad lök och tryffel, krämig ostsufflé och en helt fantastisk Mac 'n' Cheese. Spring ut och köp tidningen och laga en Mac 'n' Cheese i det regniga vädret.
Ostjobb för Gourmet / Foto Lennart Weibull


onsdag 7 november 2012

Julpyssel!

Julpyssel för Allt i Hemmet / Foto Andy Prhat
Julpyssel för Allt i Hemmet / Foto Andy Prhat
Foto Andy Prhat
Foto Andy Prhat
I tidningen Allt i Hemmet har jag gjort ett julfint jobb med duktiga fotograf Andy Prhat. Vi gick loss på paketsnören, tejp, celofan, stämplar och fint mönstrade papper. Karamellpopcorn, polkagriskola, hemgjord glögg, julsenap och vört blev till fina ätbara julklappar. Spring och köp tidningen nu!

lördag 3 november 2012

Långkok!

Långkok för Mama / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Långkok för Mama / Foto Wolfgang Kleinschmidt
I senaste numret av tidningen Mama har jag gjort ett familjevänligt jobb med goda långkok! Till hjälp hade jag två söta tjejer som stod ut med att sitta still och äta spaghetti i en evighet framför kameran när fotograf Wolfgang Kleinschmidt stod bakom samtidigt som de sortera upp alla mina 10-kilos rekvisitabestick i färg och storlek. Tack!
Det blev en långkokt Bolognese, en mild currygryta med mango chutney, den numera älskade klassikern Pulled Pork och en ugnsplåt med rostade rotsaker och halloumi. Spring ut och köp tidningen nu! Den goda kycklingcurryn hittar ni här, vill man ha en currygryta med hetta kan man lägga till en chili i receptet.


måndag 29 oktober 2012

Choklad!

Omslag Allt om Mat / Foto Wolfgang Kleinschmidt


Choklad för Allt om Mat / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Foto Wolfgang Kleinschmidt
Foto Wolfgang Kleinschmidt
I senaste Allt om Mat har jag och bäste fotograf Wolfgang Kleinschmidt gjort ett chokladjobb! Den perfekt kladdigt och sega kladdkakan, whoopies med choklad- och hasselnötstryffel, tigerbrownie med mörk- och vit choklad och en fantastiskt god salt karamellglass med chokladsås. Den salta karamellglassen är en favorit så spring ut och köp tidningen nu!