lördag 2 februari 2013

Kål!

Kåljobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
Kåljobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
På en matmässa i New York i våras fick vi besökare veta att den stora stjärnan i matvärlden för tillfället var kål (framförallt grön- och svartkål) som kockarna lite oväntat stoltserade med. På nästan alla Manhattans krogar kunde man se det krispiga gröna kålet på menyerna och mässans seminarium och kockföreläsare tog ständigt upp "Kale" som den absolut mest intressanta råvaran att jobba med. Under hösten har trenden, om än i små steg, hittat hit. Visst har man sett en hel del kål de senaste åren på vissa finkrogar i Sverige men nu har den även gjort en "comeback" i hemmaköken.
I senaste Damernas Värld har jag och Charlie Drevstam tagit hand om det gröna guldet och gjort ett vackert jobb med sötsalt asiatisk sallad på bryssel- och rödkål, beroendeframkallande krispiga grönkålschips, salsicciafyllda savoykåldolmar och en pasta med grönkål, ricotta och parmesan.
Tyvärr är det för tillfället lite svårt att få tag på grönkål eftersom det tydligen har varit lite växlande skörd på åkrarna i den kalla vintern. Hittar man inte grönkål bör man verkligen testa svartkål eller "Cavolo Nero" som är en kålsort med lite mörkare blad som använd flitigt av italienarna - fantastiskt god och kan just nu faktiskt vara lite enklare att hitta!