måndag 14 oktober 2013

Pork Pie, Bangers 'n' Mash & Pork Scratchings!

Brittiskt för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Nyss hemkommen från London fullproppad med ale, sausage, sunday roast och annat gott!
Väldigt passande att jag och fotograf Wolfgang Kleinschmidt  i senaste numret av Gourmet gått loss på brittiska klassiker. En rejäl Pork Pie med senapskittlande Piccalilli, hemstoppad Cumberland Sausage med ett riktigt gott  potatismos med långsamt stekt schalottenlök. Lambstew med trådigt långkokt lamm med yorkshirepudding och min snacksfavorit, Pork Scratchings. Spring ut och köp tidningen, öppna upp en rumsvarm bitter och knapra på krispigt svål i höstmörkret!

Foto Wolfgang Kleinschmidt


Foto Wolfgang Kleinschmidt

fredag 4 oktober 2013

Soppor & Steamed Buns!

Soppor för Salt & Peppar / Foto Charlie Drevstam
I senaste Salt & Peppar har jag och fotograf Charlie Drevstam gjort ett soppjobb!
Favoriten är den kinesiska soppan med högrev, 5-spice och en riktigt god Steamed Bun som man kan doppa i soppan. Steamed Buns är något som har tittat in i det svenska foodie-köket de senaste åren men då i en speciell form - Pork Bun!
Många har kanske testat en ångad Pork Bun med knaprigt fläsk på någon trendig krog i Sverige eller utomlands.
Jag älskar de ångade bullarna och ser väldigt många användningsområden för dem.
Jag gör mina på vanlig vetedeg och ångar i ångkokare över sjudande vatten. Resultatet blir en mjuk, lite lagom söt brödbulle som är underbar till salta soppor, grytor eller heta asiatiska mackor. Har man inte någon ångkokare hemma kan man använda ett durkslag och lägga ett bakplåtspapper i botten med lite hål i.

Foto Charlie Drevstam

Foto Charlie Drevstam


tisdag 1 oktober 2013

Black Garlic!

Black Garlic för Mat & Vänner / Foto Carl Bengtsson
Foto Carl Bengtsson
Första gången jag smakade en klyfta av den svarta vitlöken "Black Garlic" blev jag fast. Vitlöken får en god fruktig sötsyrlig smak som liknar tamarind och torkad frukt. Den stickiga vitlökssmaken tonas ned av torkning och fermentering, löken får en helt annan karaktär! I senaste numret av Mat & Vänner har jag och den nya bekantskapen Carl Bengtsson, duktiga fotograf, gjort ett Black Garlic jobb! Långbakad grissida med black garlic rub, svart ris och pocherat ägg, krabbkroketter med black garlic majjo och sticky rice cakes. Receptet på Rice Cakes är "To die for" - köp tidningen och testa!
Foto Carl Bengtsson
Foto Carl Bengtsson