tisdag 19 februari 2013

I ❤ Kimchi!

Omslag Gourmet 2/2013
Japan/Korea för Gourmet / Foto Wolfgang Kleinschmidt
Första gången jag åt lent svalkande svart sesamglass blev jag fast. Krämig, nötig och med en helt egen och underbar smak. Då fick jag ett litet litet provsmak på det fantastiska glasslabbet Il Laboratorio del Gelato, det lilla hålet i väggen i Chinatown som nu har blivit en gigantisk glassbar på Houston Street, men efter det har jag nog ätit minst 50 liter svart sesamglass eftersom glassmaskinen går varm i köket.
I senaste numret av Gourmet har jag och bäste fotograf Wolfgang Kleinschmidt gjort ett asiatiskt jobb!
Svart sesamglass (såklart!), sushi med kungskrabba, koreansk chili och majonnäs, potstickers-gyoza fyllda med fläsk och kål, udonnudlar i en mustig räkbuljong och min absoluta favorit Kimchi Pancakes! Spring genast ut och plocka ned tidningen i shoppingkorgen och laga asiatiskt!

Foto Wolfgang Kleinschmidt

måndag 11 februari 2013

Semlor!

Foto Andy Prhat

Foto Andy Prhat

Foto Andy Prhat

Foto Andy Prhat
Ännu ett fint jobb tillsammans med duktiga fotograf Andy Prhat för tidningen Allt i Hemmet! Ett riktigt kalas av fantastiskt goda semlor hade vi för några månader sedan i studion. Det plåtades och mumsades pistagemassa, hasselnötsmassa, mandelmassa, chokladtryffelgrädde, pain au chocolatebulle, varm mjölk, kardemumma i mängder och perfekt vispad och len grädde... Köp tidningen och baka de godaste semlorna någonsin på semmeldagen! Som en försmak får ni recept på helt vanliga semmelbullar bakade på klassiskt husmorsvis med smält smör som värms med mjölk och kardemumma - de brukar bli fantastiska! Hemligheten är att inte grädda bullarna för länge, då blir de torra och inte så mjuka och saftiga som semlor ska vara.


Semlor för Allt i Hemmet / Foto Andy Prhat


lördag 2 februari 2013

Kål!

Kåljobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
Kåljobb för Damernas Värld / Foto Charlie Drevstam
På en matmässa i New York i våras fick vi besökare veta att den stora stjärnan i matvärlden för tillfället var kål (framförallt grön- och svartkål) som kockarna lite oväntat stoltserade med. På nästan alla Manhattans krogar kunde man se det krispiga gröna kålet på menyerna och mässans seminarium och kockföreläsare tog ständigt upp "Kale" som den absolut mest intressanta råvaran att jobba med. Under hösten har trenden, om än i små steg, hittat hit. Visst har man sett en hel del kål de senaste åren på vissa finkrogar i Sverige men nu har den även gjort en "comeback" i hemmaköken.
I senaste Damernas Värld har jag och Charlie Drevstam tagit hand om det gröna guldet och gjort ett vackert jobb med sötsalt asiatisk sallad på bryssel- och rödkål, beroendeframkallande krispiga grönkålschips, salsicciafyllda savoykåldolmar och en pasta med grönkål, ricotta och parmesan.
Tyvärr är det för tillfället lite svårt att få tag på grönkål eftersom det tydligen har varit lite växlande skörd på åkrarna i den kalla vintern. Hittar man inte grönkål bör man verkligen testa svartkål eller "Cavolo Nero" som är en kålsort med lite mörkare blad som använd flitigt av italienarna - fantastiskt god och kan just nu faktiskt vara lite enklare att hitta!